Skip to content
Home » Stralende 21ste editie van de Grote Prijs Veldlopen Stad Mechelen

Stralende 21ste editie van de Grote Prijs Veldlopen Stad Mechelen

Verslag: Samian Vermeir en Filip VerhelstFoto’s: Inge Pennincx

De contouren van het verhaal van een succesvolle editie van de Grote Prijs Veldlopen Stad Mechelen tekenden zich af in de laatste dagen voor de wedstrijd: het aantal inschrijvingen dat zaterdag nog met de 500 flirtte, schoot na de cross in Bonheiden pijlsnel de hoogte in. De goesting van de atleten was groot, de weerman gaf een extra duwtje door reeds in het begin van de week een stralende herfstdag te voorspellen. Op woensdagavond strandde de teller op 1339 inschrijvingen vanuit meer dan 60 clubs. RAM spande zelf de kroon met 114 inschrijvingen maar de crossers kwamen van heinde en ver. De Belgische atleet houdt van de Mechelse cross, en daar mogen we trots op zijn!

Wat een topdag!

Als voorbereiding op de eerste start dansten de allerkleinsten zich warm onder regie van jeugdcoördinator Pieter en de RAM jeugdtrainers.

Terwijl de atleetjes zich opgewarmd naar de startlijn begaven, bracht Gert, de trompettist van Malinwa Harmonie, eveneens atleet bij Bonheiden, ons ter nagedachtenis van iedereen die ooit voor onze vrijheden opkwam een ingetogen versie van de Last Post.

Klokslag 12 uur beten de Kangoeroe meisjes de spits af en schoten het veld in. Ze liepen, net als de oudere benjamins met voorlopers en zonder eindrangschikking. Allen winnaars, met een verfrissende appel en een blinkende medaille, konden ze de supportersrol opnemen voor hun oudere clubgenoten. De pupillen en miniemen trotseerden het veld voor medailles overhandigd door de schepen van sport Abdrahman Labsir en voor het RAM clubkampioenschap. Gefeliciteerd Fleur, Lauren, Sarah-Lou, Catho, Wannes, Pol, Karsten en Wolf met het behalen van jullie titel!

Na de jeugd gingen de cadetten aan de slag en startten de gemengde reeksen voor steeds langere afstanden en meer rondjes op ons uniek parcours. De afwisseling van vlakke stukken, korte pittige hellingen, technische bochten en een stuk strand werd door menig atleet opnieuw geprezen. Dat vorig jaar vernieuwde parcours zit goed! Het was een schouwtoneel voor meeslepende wedstrijden met enkele pittige ontknopingen, de cross op z’n best.

Alle 23 reeksen kenden een grote en sterke bezetting. Op de lange cross voor Dames en Heren liep Hanne Verbruggen (VITA) met ruime voorsprong binnen, Thibaut Vandelannoote (FLAC) moest vechten voor de laatste meter. De afsluitende crossen brachten nog spektakel gekruid door regionale lopers. De junior broers Mathis en Casper Lievens (VAC-Vilvoorde) streden tot op de meet, seniors Lander Vermeulen (AVLL-Lier) en Louis Vanroy (Abes-Edegem) deden dit over in hun Korte Cross. Seniore Laura Chadron (ZWAT-Zwijndrecht) verlengde haar titel op de Korte Cross in de laatste rechte lijn. Bij de vrouwen leeftijdscategorie 50+ nam Benediekt Van Damme (RAM) zilver mee naar huis.

Als aandenken ontvingen alle atleten vanaf pupil een actiefoto. Jim, de bliksemsnelle fotograaf van finishfoto.be legde elke finishende atleet vast op de gevoelige plaat en zond deze ogenblikkelijk door naar de printer. Van zodra een paar van deze actiefoto’s getoond werden in de clubtenten, gingen de atleten lichtjes nieuwsgierig op zoek naar de cafetaria waar men een leuk aandenken vond aan een topdag. De bijhorende jaarkalender 2023 verwijst natuurlijk naar onze 100 jaar Atletiek in Mechelen evenementen, startend op 19 maart met de 10km van Mechelen, gevolgd door het PK Estafette in augustus om op 11/11/2023 weer een jaartje verder te zijn. Was je erbij en wens je een digitaal of fysiek duplicaat van je beeld, dan kan je je foto opzoeken en aankopen op deze link: Foto’s veldloop RAM Mechelen.

We hadden dit graag ook cadeau gedaan aan de kangoeroe en benjamins, maar door hun wedstrijdvorm was het voor hun reeksen een logistiek onhaalbare klus. Dat het voor hen ook een topdag was en een medaille voor grote tevredenheid zorgde merk je in een korte reportage op RTV, welke werd vertoond in het lokale Mechelse nieuws. Bekijk het stukje hieronder vanaf 10:58!

Hieronder nog enkele sfeerbeelden van deze mooie dag.

Dankjewel!

Een welgemeende proficiat aan alle atleten die deelnamen. Uitslagen van alle reeksen kunnen jullie vinden op atletiek.nu. Een warm dankjewel aan alle supporters die mee de sfeer maakten en de atleten aanmoedigden om net dat tikkeltje extra te geven. Duizendmaal dank aan alle trainers, atleten, vrijwilligers, jury- en bestuursleden die voor of achter de schermen met een onmetelijke inzet dit sportfeest mogelijk maakten. Zonder jullie is er geen cross. Als alles goed ging, ontvingen ook alle aangemelde medewerkers en juryleden een foto genomen door Roel of Inge. Ontving je de foto nog niet, kom dan deze week naar de clubruimte. Wens je een digitale afdruk van je medewerkersfoto, laat het weten via ram@atletiek.be – we bezorgen hem.

De winter is nog jong en de RAM atleten zijn opgewarmd. Check de clubkalender voor de komende club-uitstappen en vergezel ons naar de cross in Vilvoorde, de indoor wedstrijd bij Haki en de Warmaton te Mechelen.

En natuurlijk – zaterdag 11 november 2023 doen we dit nog eens over, wees erbij!

Keep on running!