Skip to content

Atletiektraining

De atletiektrainingen worden door de jeugdwerking georganiseerd in gemengde leeftijdsgroepen van 2 jaar, en bieden recreatie en competitie aan. Op latere leeftijd worden de trainingsgroepen eerder vanuit de disciplines lopen, springen of werpen ingedeeld, steeds voor de recreatieve als voor de competitieve atleet.

Meer info omtrent waar en wanneer de trainingen doorgaan, vind je op Trainingen.

Trainingsgroepen

Voor onze jongste leden is het vooral belangrijk om een bewegingsbasis op te bouwen met fundamentele bewegingen. De klemtoon ligt voornamelijk op al bewegend en spelend ontdekken. Het moet nog niet allemaal technisch correct zijn zolang ze maar veel bewegingservaring opdoen.

De Pupillen gaan al iets meer de stap zetten richting de basis van lopen, werpen en springen. Hierbij leren ze vereenvoudigde technieken aan zodat zij zich kunnen concentreren op wat belangrijk is. We werken vaak in spelvormen en zorgen ervoor dat elke oefening een technisch doel heeft.  Bij de Miniemen gaan atleten verder ontwikkelen op de noden van de atletiek. Op deze leeftijd krijgen zij dan ook trainingen gericht op de basistechnieken van lopen, werpen en springen.

Cadetten en Scholieren spitsen zich gaandeweg toe op meer specifieke disciplines en wedstrijdnummers in het lopen, werpen en springen. Er wordt meer getraind op disciplinespecifieke vaardigheden met als doel het optimaliseren van het lichaam, het leren van competitie en uiteindelijk het behalen van persoonlijke doelen. Enkelen beginnen hun kennis op training door te geven aan de jongste leden.

Atletiek is je levensstijl. Een gezonde geest in een gezond lichaam, gedisciplineerd naar je eigen doel werken, respect tonen voor je tegenstander en het beste uit je lichaam halen. Atletiek is een individuele sport. Jij beslist hoe recreatief of competitief je als atleet bent. Toch ben je deel van het team, zodat je het plezier van de trainingen en wedstrijden met ons kan delen.


Meest gestelde vragen

Je kan 3 keer meetrainen op proef met één van onze groepen. Na deze periode vragen we of je wil aansluiten. Om deel te nemen aan een proeftraining kom je best een kwartier voor het trainingsuur naar de piste en spreek je iemand aan, die je een trainer of clubbestuurder zal aanduiden. Je kan het hele jaar door instappen bij atletiek, dus proeftrainingen kunnen op elk ogenblik in het jaar. Bij een proeftraining ben je niet verzekerd.

Enkel op je 35ste verjaardag heeft de atletieksport een extra verjaardagscadeau. Je wordt dan Master, maar blijft in je gewone groep trainen. Voor alle andere categorieën wisselen we bij de start van het schooljaar van trainingsgroep. Officieel (voor wedstrijden) ga je in november naar de volgende groep.

Zeker op jonge leeftijd relativeer je best je sportieve prestaties ten opzichte van je leefgenoten. Een Pupil die op 1 januari verjaart, en één die op 1 december verjaart : dat is een verschil van bijna een jaar, terwijl je nog maar 10 jaar oud bent. Geïnteresseerd in de relatie leeftijd-sportprestatie, lees dan hier verder.

De leeftijden van onze trainingsgroepen vertaald naar geboortejaren vind je bij Trainingen.

Ja.Wanneer je je aansluit bij onze club, ben je verzekerd voor alle atletiekgerelateerde sportongevallen (24/7).

Bij een ongeval vul je dadelijk het formulier ‘Aangifte ongeval’ in dat je vindt onder Documenten. Dit komt bij ons secretariaat terecht dat de verdere afhandeling opvolgt.

Wanneer je aansluit, loopt je lidmaatschap tot en met het einde van het “atletiekjaar” ongeacht het moment van aansluiting. Een “atletiekjaar” begint op 1 november en loopt tot en met oktober van het jaar erop. Sluit je bijvoorbeeld een eerste keer aan in april, dan betaal je slechts lidgeld van april tot eind oktober.

Je bent niet verplicht altijd aanwezig te zijn, noch hoef je af te melden voor de training. Atletiek is een individuele sport, sportief de ideale om met jullie andere hobby’s te combineren? Kom wel regelmatig gedurende het hele atletiekseizoen, zo maak je de beste vooruitgang en vorm je sneller met je sportvrienden een team. Kom ook trainen met inzet, zodat de trainers hun energie ten volle kunnen stoppen in de juiste opleiding.

Er zijn twee kenmerkende periodes in de atletiek: de winter en de zomer. De twee seizoenen sluiten naadloos op elkaar aan zodat je eigenlijk een jaar blijft sporten, zelfs tijdens schoolvakanties. 

Atletiek is er voor alle leeftijden, zowel als 5-jarige Kangoeroe of als 50+ Master kan je trainingen en wedstrijden doen.
Wij zijn een individuele sport. Jij beslist hoe recreatief of competitief je als atleet bent. Toch ben je deel van het team, zodat je het plezier van de trainingen en wedstrijden met ons kan delen.
Atletiek is veelzijdig. Hoe ouder je bent, hoe groter de variëteit. Van 30m spurt naar 3000m steeple, van verspringen naar polsstokspringen, van medicinebalstoten naar hamerslingeren, …
Atletiek is een levensstijl. Wij kennen geen echte aan-uit knop maar zijn 52 weken lang actief aan het sporten. Een gezonde geest in een gezond lichaam, gedisciplineerd naar een doel leren werken, respect tonen voor je tegenstander en het beste uit je lichaam halen, zijn waarden die je voor ‘t leven kan meekrijgen.